contacte  -  mapa web
 
Garrotxa Narasalus
Inici Agenda Contactar Fires Esport i Natura Alt Empordà Baix Empordà Cerdanya Garrotxa Gironès Pla de l'Estany Ripollès Selva
Contactar
 
 
Garrotxa
Olot
Besalú
Les Planes d'Hostoles
Montagut i Oix
Ridaura
Sant Aniol de Finestres
Sant Feliu de Pallerols
Santa Pau
Vall d'en Bas
INFO COMARCAL
Consell Comarcal de la Garrotxa
Garrotxa Jove
Consell Esportiu de la Garrotxa
Turisme Garrotxa
Sigma
Acció Social La Garrotxa
Portal Gironí
Diputació de Girona
Cambra de Comerç de Girona
Víes Verdes - Pirinexus
ALTRES COMARQUES
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
PROTEGIR LA SALUT
RECOLZAR LA CURACIÓ

Bemer

Narasalus - Bemer

Un excel·lent equip mèdic per a mantenir la salut, per ajudar al cos a recuperar-la si s'ha perdut o si més no, fer més suportable qualsevol patiment.

Els sorprenents beneficis de Bemer només els coneix per a qui la salut és imperativament el primer, ja sigui la pròpia o la dels éssers propers.

El Bemer està dissenyat per a tenir-lo en el propi domicili, d'aquesta manera, és tota la família que en pot gaudir i beneficiar, fins i tot si es tenen animals domèstics.

+ INFORMACIÓ:

Tel. 617.053.648
 
 
Montagut i Oix
EL MUNICIPI MÉS EXTENS DE LA GARROTXA
Vista d'Alta Garrotxa des de Santa Bàrbara de Pruneres

El terme municipal de Montagut i Oix és el territori més extens de la comarca de la Garrotxa amb 93,70 km2, tot i que el segueix molt de prop o pràcticament igual, el municipi de la Vall de Bianya (93,62 km2).

Com el seu nom indica, el municipi està format per dos antics termes municipals que a l'any 1972 es van fusionar amb un de sol, tot i que no va ésser fins l'any 2002, quan es va adoptar definitivament el nom de "Montagut i Oix", ja que Montagut havia estat conegut i nomenat sempre com Montagut de Fluvià, possiblement per diferenciar-lo d'altres poblacions como Montagut d'Acosa (Alt Camp) o del veïnat i castell de Montagut de Sant Julià de Ramis.

De tota manera i en general per a la gent de les comarques gironines, i especialment a la Garrotxa, quan es parla de Montagut, tothom en fa referència al municipi de la Garrotxa, sobre tot evidentment per la gent amant de la muntanya, de les rutes transpirenaiques i també, en gran manera pels amants de la bicicleta de muntanya, com dels visitants al gran nombre d'ermites que disposa.

Delimitación del territori: La situació del territori de Montagut i Oix està situat al nord de la comarca de la Garrotxa, i per tant, en plena subcomarca, que es la referida com Alta Garrotxa; un territori del prepirineu oriental on les comarques de l'Alt Empordà, el Ripollès i la pròpia Garrotxa en formen part.

És un territori amb boscos molt frondosos, amb una orografia molt abrupta, amb una vegetació i fauna pròpia i acompanyada per un gran nombre d'afluents hídrics, i per tant, d'una gran riquesa d'aigua, on el municipi de Montagut i Oix, hi està immers en tota la seva totalitat.

El municipi està encerclat per set altres municipis pertanyents a la comarca de la Garrotxa, com són en el sentit de les agulles del rellotge: Sales de Llierca, Tortellà, Argelaguer, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca i la Vall de Bianya.

Camí cap a l'ermita de la Mare de Déu de Les Agulles

Per altra banda, i considerant la franja nord del municipi de oest vers est, limita amb el terme municipal de Camprodon (Ripollès), amb una petita part d'1,5 km amb la comarca del Vallespir (Districte de Ceret) i finalment amb el municipi d'Albanyà (Alt Empordà).

Orografia i relleu del territori: Montagut i Oix, és un territori molt muntanyós amb boscos molt frondosos i d'una gran riquesa forestal, tot i que disposa de planúries, però normés en la zona sud, on es troba el poble de Montagut i el veïnat de La Cometa, entre la muntanya del Cós, els Angles i el municipi de Sant Jaume de Llierca; la resta es pot dir que tot és muntanya i boscos.

Al nord-oest es troba la Serra Llarga on hi ha el pic de Comanegra (1.537 m), per seguir per la Serra Baixa, cap a la Serra Llarga de Monars, fent frontera amb el municipi d'Albanyà (Alt Empordà), però passant per diferents pics com el Puig de Sant Marc (1.327 m), Puig Sanoguera (1.020 m) i el Puig de Bassegoda (1.373 m), baixant pel Puig d'Espinavell (1.061 m) cap als Cingles de Gitarriu, confrontant amb el municipi de Sales de Llierca.

Dins del propi territori municipal també disposa d'un gran nombre de cim de muntanya com el Faig Gros (1.196 m), el Martanyà (1.030 m), o el Puig Sacreu (663 m), però el més conegut de tot, dintre del mateix municipi sens dubte és el Cós (612 m) on es situa les ruïnes del Castell de Montagut i la ermita de Santa Maria del Cós.


Passarel.la sobre el Riu Fluvià

Riquesa hidrogràfica y vegetació: El riu més important que passa de Montagut i Oix, és el riu Fluvià, un riu que neix a la comarca de la Garrotxa, concretament al Grau d'Olot, en el poble de Falgars d'en Bas, dins el municipi de la Vall d'en Bas.

Neix a una altitud de 920 metres i connecta les comarques de la Garrotxa, Pla de l'Estany i Alt Empordà, recorren un total de 97 km i passant per un total de 28 municipis, per desembocar a la platja de Sant Pere Pescador en la badia de Roses.

Amb una conca hidrogràfica de 974 km2 compte amb un bon nombre d'afluents, com els rius Gurn, LLierca, Borró, Turonell i Ser, al marge de gran quantitat de rieres, torrents i rierols.

El més relacionat amb el municipi de Montagut i Oix, és el riu Llierca, que neix a la collada de Sant Pau de Segúries (Ripollès) i desemboca per la marge esquera del riu Fluvià a Sant Jaume de Llierca, després de travessar diversos municipis de la Garrotxa com Tortellà, Montagut i Oix, Argelaguer i Sales de Llierca.

La seva vegetació és la pròpia de la subcomarca de l'Alta Garrotxa, per tant, un territori on predomina cap un 80% la superfície forestal, amb un predomini de les alzines, tot i que hi ha altres varietats com són diferent tipus de roures i el pi roig, per nomenar les més abundants, entre d'altres.

Pel que fa a la seva flora, hi ha catalogades més de 1.400 espècies diferents, algunes de les quals són rares com la lithodora, també coneguda com Glandora o la Polígala de Vayreda, entre un ampli ventall de varietats. La fauna també es molt rica i variada on hi sovintegen senglars, cabirols, isards, cérvols, daines,  invertebrats de molts tipus, gran varietat d'ocells, serps o amfibis, i molts altres espècies animals, els qual es troben en els diferents tipus de vegetació i varietat del terreny.


Bocanes est dels Túnels de Mont-ros (A-26)

Infraestructures i vies de comunicació: La principal via de comunicació amb el municipi de Montagut i Oix, és per carretera, concretament a través de la A-26 (Autovia pirenaica), fins ara N-260 que comunica Figueres i Olot, i que es junta amb la C-66 que ve de Girona i Banyoles.

El poble de Montagut es troba només a 1,5 Km de la A-26 connectat a través de la GIP-5233 a l'alçada del veïnat de la Cometa, mentre que el poble d'Oix es troba més allunyat, ja que està connectat amb la A-26 per la GIV-5221, a partir de Castellfollit de la Roca, i s'hi arribar després de 9 km.

En la zona sud del municipi es troben els túnels de Mont-ros, que formen part de la A-26, un per cada sentit de circulació, on per l'entrada est, les bocanes estan dins el municipi de Montagut i Oix, mentre que les bocanes de la zona oest, ja pertanyent a Sant Joan les Fonts.

Tant la GIP-5233 com la GIV-5221, són les dues úniques carreteres del municipi de Montagut i Oix, tot i que també hi ha la GIV-5232, que connecta Montagut amb Tortellà. La resta són camins rurals, alguns d'ells asfaltats, como el que va d'Oix fins a Beget, i que passa per Sant Miquel de Pera.

 

POBLES I VEÏNATS DEL MUNICIPI

(Properament)

 

 

 

 


Escut de Montgut-Oix

Bandera de Montagut-Oix
Escut
Bandera

 

MONTAGUT I OIX EN XIFRES
GENTILICI
Oixenc, oixenca
SUPERFICIE DEL MUNICIPI
93,7 Km2
COMARCA
Garrotxa
PARTIT JUDICIAL
Olot
DEMARCACIÓ ELECTORAL
Olot
BISBAT
Girona
CODI POSTAL
17855
MERCAT SETMANAL
No disposa de mercat setmanal
COORDENADES GPS (Montagut)
Latitud N 42,231724º - Longitud E 2,595782º
COORDENADES GPS (Oix)
Latitud N 42,271173º - Longitud E 2,528578º
ALTITUD (Montagut)
279 metres
ALTITUD (Oix)
412 metres
CIUTAT AGERMANADA
No està agermanada
FESTA DEL ROSER DE MONTAGUT
Maig
FESTA MAJOR D'OIX
Agost
APLEC DELS FRANCESOS
Maig
OFRENA A L'ERMITA DEL CÓS
Abril
   
WEB OFICIAL DE L'AJUNTAMENT
   

 

Facebook
El temps a
Montagut i Oix
MeteoCat
Trànsit

 

Bibliografia Bibliografia
 

MONTAGUT I OIX, Josep Vilar, Quaderns de la Revista de Girona, Diputació de Girona, 2013

Internet Internet
 
Terra Aspra
Colla Senglar de Montagut
Associació Casal de la gent gran de Montagut
Ovoxo - Poble d'Oix

Associació d'Amics de Sant Aniol d'Aguja

Canals de ràdio i TV local
  Olot TV
Revistes, Publicacions, Premsa local i digital
  El Garrotxi
Nació La Garrotxa
Mapes Plànols i Mapes
  Montagut i Oix
 
  CASTELL DE MONTAGUT
Segle IX


Properament ...

 
 
 
  LA PUNYALADA
Marià Vayreda i Vila

Olot, 1904

Properament ...

 
 
 
  APLEC DELS FRANCESOS
Sant Aniol d'Aguja


Properament ...

 
 
 

 

 

 ACDG - Associació Cultural i Divulgativa Gironina - 2010©
Última actualització: novembre 2020 
 Inici - Agenda - Contactar - Salutació - Actes i Esdeveniments - Esport i Natura - Alt Empordà - Baix Empordà - Cerdanya - Garrotxa - Gironès - Pla de l'Estany - Ripollès - Selva - Enllaços - Webmap - Avís legal